Construccions pirinenques: arquitectura popular, civil i religiosa.
Aineto
Església de Sant Romà
Temple romànic (S.XII) d’una sola nau, ampliada amb una capella lateral no romànica. La coberta és de lloses de pissarra i el campanar és d’espadanya d’un sol ull amb dues campanes. La porta d’arc de mig punt s’obra en el mur lateral. En una excavació arqueològica feta en el seu interior es van descobrir tombes antropomorfes.
Aineto
Forn de pa
Petit edifici que servia com a forn de pa comunal del poble. Adossat a la capella de l’església romànica de Sant Romà, presenta dues parts: un primer cos que funcionava com a obrador del forn i, un segon cos adossat a la façana est, que corresponia al forn pròpiament dit.
Boldís Jussà
Església i capella
Església parroquial de Sant Pere (S.XVII), possiblement bastida sobre les ruïnes d’alguna església anterior. La capella romànica de Sant Pere és una petita construcció aïllada que possiblement es podia datar en el segle XII.
Boldís Sobirà
Església de Sant Fruitós
Església del segle XVIII construïda sobre una església més antiga, segurament de l’alt medieval. El seu interior presenta una nau i quatre capelles laterals. La capçalera és rectangular i la coberta a tres vessants. Conserva el retaule barroc dedicat a Sant Fruitós.
Lladorre
Castell de Lladorre
Davant del poble de Lladorre, a la riba dreta del riu, hi trobem les ruïnes d’un antic castell probablement de la segona meitat del segle XI. El recinte té una llargada de 43 metres i una amplada de 22 metres.
Lladorre
Llobatera
Sortint del poble cap al nord, seguint camí vell, hi trobem un espai destinat a caçar llops. Al seu interior hi deixaven un tros de carn i els llops s’hi ficaven saltant des de la penya. Una vegada a dins no en podien sortir per la forma de les parets.
Lladorre
Forn de calç
Una construcció que té una part subterrània excavada al terra i revestida per un mur perimetral. S’omplia el forn de pedra calcària i mitjançant l’acció del foc es convertia en calç pel seu ús posterior en la construcció.
Tavascan
Pont de Tavascan
Fins el 1960 era l’únic pont per creuar el riu de Tavascan i unia la vila amb el raval. Assentat directament a base de pedra de pissarra lligada amb morter de calç, té un estil que sembla ser romànic tardà del segle XIII.
Tavascan
Castell de Tavascan
Objecte de excavació arqueològica des de l’any 2007, sembla que es va construir en un moment indeterminat entre segles XIII-XIV. La primera referència del castell és del 1373, amb motiu d’un plet entre dos nobles de la zona per la seva possessió.
Lladorre
Pont de Borito
Arquitectura civil. Segle XII-XIII
Situat en l’antic camí rural o camí de França, trobem el pont de Borito que permetia creua el riu Lladorre o Noguera de Cardós. És un pont d’un sol arc de mig punt, construït a base de pedra llicorella irregular, i assentat directament a la roca d’ambdues ribes, molt a prop de l’aigua.
Lladorre
La Mola
Arquitectura industrial. Segle XVIII-XIX
A pocs metres al nord de Lladorre pel camí ral és troba un edifici anomenant la mola. Correspon a un antic moli fariner tradicional, que sembla datat del segle XVIII.
Lladorre
Font de sofre
Arquitectura popular
Font d’aigua sulfuroses situat al costat del riu Noguera de Lladorre en direcció a Lladrós, en el límit del terme municipal de Lladorre a prop de la ermita de la Mare de Dèu del Pont. Tradicionalment aquest petit raig d’aigua sulfurosa, era eficaç per a la curació de grans i erupcions de la pell.
Curiosament a pocs metres hi ha una font d’aigua bona coneguda amb el nom de la “Font de les Ventoses”
Lladorre
Església de Sant Martí
És coneix l’existència d’una església a Lladorre amb l’advocació de Sant Martí des del segle XI-XII. Però l’actual temple devia de tenir importants obres en el segle XVI i XVIII si fem cas a les mil·lèsimes que trobem a la façana una de 1587 i una altra de 1769, aquesta última situada sobre la porta i amb el nom del rector “R. Fernando Jordana”